Foto de grup

Biografia

Paxòfon [pak.’so.fon], de la unió del sobrenom Pax, i el sufix grec fono (com xilòfon o gramòfon), també es troba escrit sense accent en entorn web. 

Sota aquest pseudònim, s’iniciava fa més d’una dècada aquesta aventura personal d’Ernest Parro, sobrenomenat Pax per aquelles époques, auto-produint i enregistrant-se a tall d’assaig. I així, sota la llibertat creativa de l’anonimat, es va acumular un extens i eclèctic calaix de sastre, mentre es  prioritzaven altres projectes musicals. 

El 2018 sorgeix l’oportunitat de destapar aquest projecte oficialment. En col·laboració amb l’EUMES s‘enregistren dos singles als Estudis 44.1on s’incorporen Xicu Rovira i Rubén Berengena i es  fan dos videoclips d’estudi com a tret de sortida d’aquest projecte de bandautor flexible.

Amb una selecció entre el rock, el folk/pop i la cançó d’autor, cantat en català, anglès i castellà, es comença a presentar en directe, realitzant una vintena d’actuacions en petit format acústic, amb Ernest a la veu, guitarra i harmònica, habitualment acompanyat de Xicu Rovira al contrabaix o guitarra.

 

Paxòfon DUO

Paxòfon SOLO

Entre febrer i juliol de 2020, amb la Covid-19 pel mig, es grava el primer LP “Nudisme sonor” als Estudis 41db de Cassà de la Selva. Amb aquest disc s’obre la possibilitat de presentar el repertori també en  quartet elèctric, amb la incorporació de César González al baix. 

Publicat en plena pandemia, el desembre de 2020, editat pel segell La catenària, el disc no es va poder presentar fins al més d’abril a la Sala La Mirona de Salt i al maig al cicle A prop a Girona amb la banda al complet. Posteriorment, durant la gira ha anat alternant els tres formats de directe.

Paxòfon QUARTET

Ernest Parro Vidal

Xicu Rovira

Rubén Berengena

César González

-Ernest Parro Vidal a la veu, harmònica i guitarra, és l'autor de lletra, música.

D'entre diversos projectes de creació pròpia o de versions d’abast local més discrets, cal destacar l’etapa amb la banda de rock dur Olvido (2007/2019), al baix elèctric i cors, participant molt activament en la composició, i en tasques de producció. Va realitzar diverses gires peninsulars, acompanyant sovint bandes internacionals, presentant una maqueta i tres treballs discogràfics.

Actualment també és guitarrista de La Família Guirigall, realitzant espectacles d’animació infantil, i un habitual de les jam sessions que és realitzen per Girona, on es van conèixer amb  Xicu Rovira i César Gonzáles.

Xicu Rovira a la guitarra, o contrabaix i arranjaments, es va sumar d’inici, per enregistrar dos singles, i començar a actuar en format duet.

Guitarrista amb una llarga trajectòria, ha estat en grups de folk com Trifolium, Claricaun, o folk/pop amb Tona Gafarot, de rock steady amb The Begginers, o de jazz i soul com a contrabaixista d'After All.

Cal destacar l'etapa amb Les Anxovetes (2014-2017) com a guitarrista cofundador. En l’actualitat i durant molts anys, ha estat músic resident de diferents jams session, com la Jam Xefla(2012 – 2019) o la Vermutejam.

Rubén Berengena també va col·laborar inicialment en l’enregistrament de les bateries d’un parell de temes, però no ha estat fins a gener de 2020 que s’ha implicat també en l’arranjament, enregistrament i posterior presentació del disc pels bolos en format quartet.

La formació i trajectòria de Rubén Berengena és extensa i variada. Ha estat el bateria d’artistes com Santiago Auserón y la Original Jazz Orquestra, Cris Juanico, Girona Jazz Progect Big Band, La Banda del Surdo, Erasoul, The Funkiest Devils, la Original Jazz Orquestra del Taller de Músics, The Zeemann Effect, Carmen Conesa Big Band, Zitzània, Confussion Fussion i molts més…  Peces in The River, Rubén Berengena Trio, Funk-Me!, The Seventies, The Bazaga’s, La Tribu Leño, [Bourbon], ELISMA... 

També ha estat bateria en musicals de Madrid i Barcelona, com Adéu a Berlin, Jekyll y Hyde, Raphael, Hermanos de Sangre, No són maneres de matar una dona, Diafan (Pep Bou), John & Jen, Mamma Mia, Jesucristo Superstar, Spamalot, Grease, “El Molino Barcelona”.  És músic de sessió, ha gravat les bateries en més de 100 discs i és endorser de les marques DMJDrums, Impression Cymbals i TocSticks.

César González, al baix elèctric, s’ha incorporat el 2020 per a la gira de presentació del disc, participant també en la gravació de temes a "Nudisme sonor".

Cesar té més de vint anys d’experiència com baixista. Professional des de 2004, ha estat en bandes com Jere (pop-rock español), Achtung Band (U2 tribut), George Mileson (Bruce Springsteen tribut), Cover Out (versions rock), Bluescavidas (tribut a Bluesfalos), o The puppy thoughts (versions rock), on ha talonejat artistes com Antonio Orozco, Melendi, Diego Martín, Huecco, Andy y Lucas o Carlos Baute, actuant en festivals com el Viñarock, Mediatik Festival o les Falles de Valencia.

Comparteix-me:

Scroll hacia arriba